Translate

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Συνταγή για λαγάνα

υλικά

20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ μαγιά σε σκόνη
1/2 φλ. χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ αλάτι
2 κ.σ λάδι
2 κ.σ ζάχαρη
σουσάμι

εκτέλεση
  1. Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ρίξτε λίγο αλεύρι να γίνει πηκτός χυλός, σκεπάστε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  2. Κοσκινίστε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά (το μείγμα που φτιάξατε) και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι απο τριγύρω ώσπου να κάνετε μια ζύμη μαλακή ελαστική και έυπλαστη. Χωρίστε σε 3 μπάλες (χωρίζετε ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν οι λαγάνες σας). Σκεπάστε και αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη ή με το χέρι (αν θέλετε να γίνουν λεπτές και τραγανές μπορείτε να τις κάνετε με τον πλάστη αν θέλετε να φουσκώσουν να είναι αφράτες κάντε τες με το χέρι) πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια
  5. Βάλτε τις στο ταψί που θα τις ψήσετε και αφήστε τες σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  6. Πατήστε τες με τα δύο δακτυλα σε διάφορα σημεία κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
  7. Αλέιψτε τες με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήνετε στους 200 για 15 με 20 λεπτά    ( ο χρόνος ψησίματος διάφερει ανάλογα με την κουζίνα που έχετε)

Την συνταγή την βρήκα στο ίντερνετ και την είχα φτιάξει πέρυσι την Καθαρά Δευτέρα...Μοιάζει πολύ με κουλούρι Θεσσαλονίκης και είναι πολύ νόστιμη. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε και περιμένω εντυπώσεις...

2 σχόλια: